Hrad bude počas festivalu Európske ľudové remeslo žiť bohatým programom

10.07.2012 Kežmarok

Kežmarok 10. júla (TASR) – Počas nadchádzajúceho ročníka festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO), ktorý bude v Kežmarku už tento víkend (13. - 15. 7.), pripravili na Kežmarskom hrade množstvo sprievodných podujatí. Okrem iného sa môžu návštevníci tešiť aj na divadelné a šermiarske predstavenia.
„Celý hrad aj nádvorie bude žiť bohatým programom. Na nádvorí okrem cechu pekárov a mlynárov a našich pekárenských firiem bude aj kultúrny program, budú tam aj šachové figúrky, takže si budú môcť návštevníci zahrať šachový turnaj. Nebude chýbať ani naša veštica a bylinkárka,“ konkretizovala riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintuľová. V interiéri hradu sa budú odohrávať rozprávky, prvé divadelné predstavenie sa začne v sobotu o 9. h a hrať budú herci dovtedy, kým bude záujem.
„Vo večerných hodinách tu budú divadelné predstavenia Krvavé dejiny, tento rok už desiate s podtitulom Pomýlené osudy, osudové omyly. Každý rok je o ne veľký záujem. Tento rok sa bude divadelný príbeh zameriavať na postavu Alberta Laskyho a jeho manželku Beatu Lasky,“ dodala Cintuľová. Príbeh bude veľmi zaujímavý, pútavý, v niektorých miestach strašidelný, ale aj vtipný. Návštevníci si budú môcť v rámci predstavení vypočuť aj autorské pesničky Róberta Makovického.
„Režisér predstavenia Marcel Hanáček celý dej koncipoval tak, aby Alberta Laskyho predstavil nielen ako zlého človeka, ktorý dal zamurovať svoju manželku do hladomorne, ale snažil sa poukázať na rozdielnosť pováh i myslenia Alberta a jeho o 20 rokov staršej manželky,“ vysvetlila riaditeľka múzea. Večerné predstavenia sa začnú už vo štvrtok (12. 7.) o 21. h a budú spojené s prehliadkou hradu. Vstupy budú každých 15 minút, samotné prestavenie trvá 80 minút. „Tým návštevníkom, ktorí nemajú záujem o takúto prehliadku hradu, ponúkame možnosť v piatok si pozrieť klasickú prehliadku vrátane našej expozície automobilových a motocyklových veteránov,“ dodala Cintuľová, ktorá verí, že každý návštevník si počas festivalu príde na svoje.
 

Vyberte región